Karstik arazi nedir, nerelerde görülür?
Türkiye’de karst oluşumları; Yerel olarak kireçtaşının yaygın olduğu Orta ve Batı Toros Dağları’nda, özellikle Teke Yarımadası’nda, Göller Yöresi’nde ve Taşeli Platosu’nda, Orta Anadolu’nun güneyinde, Güneydoğu Anadolu’da ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde de görülmektedir (harita).
Karstik bölgeler nerelerdir?
Türkiye’de Akdeniz ve Orta Batı Anadolu en yaygın olduğu alanlardır. En önemlileri; Bunlar Elmalı, Kestel, Gembos, Muğla, Milas, Bozova, Akseki, Korkuteli, Acıpayam, Tefenni, Tavas, Çivril, Şuhut, Göüngörmez polyeleridir.
Türkiye’de karstik şekiller nerede görülür?
Türkiye’de, su tarafından kolayca aşındırılabilen karst kayaçlı alanlar sıklıkla bulunur. Türkiye’de, karst alanları en yaygın olarak Akdeniz bölgesinde bulunur, ancak Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de bulunur.
Karstik ne demek kısaca?
Karstik alanlar, aşınmaya dayanıklı olmayan ve kolayca parçalanabilen kireç taşı gibi kayaçlardan oluşan alanlardır.
Karstik yer şekilleri nelerdir?
Karst topografyasında görülen şekiller şunlardır: lapyalar, avenler, dolinler, obruklar, uvalalar, polyeler, dolinler, karstik vadiler, doğal köprü ve tüneller, humus tepecikleri, mağaralar, traverten konileri, sarkıt ve dikitler (traverten teraslarının özel biçimleri) ve mağaralar.
Karstik toprak nasıl oluşur?
Karbonat kayalara düşen karbondioksit (CO2) ile zenginleştirilmiş atmosferik su, toprak ve kayadaki çatlaklardan geçerken karbonik asit (H2CO3) ile doymuş bir forma dönüşür. Karst mağaraları, bu yüksek çözücü veya asidik su, içinden geçtiği alanları erittiğinde oluşur.
Karstik arazi en fazla hangi bölgededir?
Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde Sivas, Çankırı ve Erzincan’da en yaygın olanıdır. KARTTİK ERİYİKLER: Lapya (Kokurdan – Tava): En küçük karst eriyik formudur.
Traverten karstik mi?
🌎♦️ Travertenler nasıl oluşur? ♦️♦️ Karst oluşum şekillerinden biridir. ♦️ Traverten: Kalsiyum bikarbonat içeren yeraltı sularında, mağara oyuklarında veya yüzeye çıktıktan sonra kalsiyum karbonatın çökelmesiyle oluşan kimyasal tortul bir taştır.
Kör Vadi Türkiye’de nerede görülür?
Türkiye’deki Yerler Kör vadiler Türkiye’de, özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde yaygındır. Örneğin, Fırtına Vadisi, Hala Vadisi ve Çoruh Nehri Vadisi gibi yerler kör vadilerin en iyi örnekleridir.
Düden Şelalesi karstik mi?
Düden Şelalesi, Türkiye’nin Antalya ilinde Düden Deresi üzerinde bulunan doğal bir şelaledir. Şelale, karst yapısı olan bir alanda yer almaktadır ve bu karst yapısı Düden Şelalesi’nin oluşumunda önemli bir rol oynamıştır.
Pamukkale Travertenleri karstik mi?
Bir diğer karst formu ise çalışma alanının en önemli ve en bilinen yapısı olan Pamukkale travertenleridir. Pamukkale travertenleri 400.000 yıldır sürekli olarak oluşmaktadır.
Peribacaları karstik mi?
Karst alanlarında, karst peri bacaları, suyun belirli alanlarda yeraltında seyahat ederken taşıdığı minerallerin birikmesiyle oluşur. Bu yapılar genellikle mantar şeklindedir ve yer üstünde muhteşem bir görünüm sunar. Bu tür oluşumlar ayrıca rüzgar ve su erozyonunun etkileriyle de oluşur.
Karagöl karstik mi?
Karagöl, Antalya ilinin Elmalı ilçesi sınırları içerisinde kurumuş bir karstik göldür.
Karstik su kaynağı nedir?
Karst kaynakları; Kireçtaşı tabakaları arasında biriken yeraltı suyunun yüzeye çıktığı bir kaynak türüdür. Voklus olarak da adlandırılan ve su bakımından zengin olan karst kaynakları Toros sisteminde çok yaygındır.
Dolomit karstik mi?
Suda kolayca eriyen kayaçların bulunduğu alanlara karst alanları denir. Kireç taşı, tebeşir, kaya tuzu, alçıtaşı, dolomit ve kireç taşı gibi kayaçlar karst kayaçlarıdır.
Karstik arazi verimli midir?
B1. Karst alanları çoğunlukla Akdeniz bölgesinde görülür. Bu ovalarda Terra Rossa (kırmızı toprak) toprak türü yaygındır. Bu ovalar çok verimli değildir.
Dolin nedir kısaca?
Dolinler, karstlaşma (lapislerin kaynaşması) sonucu oluşan, boyutları bölgenin karst özelliklerine göre değişen kapalı veya yarı açık çöküntülerdir. Kireçli topraklarda eriyip çökme sonucu oluşan tava biçimli çöküntülerdir.
Kireç taşı Türkiye’de nerede bulunur?
Türkiye’deki kireçtaşı oluşumları, Türkiye’nin en büyük karst alanı olan Toros Dağları bölgesinde bulunur. Bölgede, bazıları turizme açık olan çok sayıda mağara vardır. Ayrıca, lapis, obruk, dolin, mağara, travertenler, sarkıtlar, dikitler ve sütunlar gibi arazi şekilleri Türkiye genelinde oluşmuştur.
Karstik şekiller en fazla hangi coğrafi bölgemizde bulunur?
Türkiye’de karst alanları özellikle Akdeniz bölgesinde yaygındır. Bu alanlarda yaygın olan karst formları özellikle Orta Anadolu bölgesinde Paleozoik, Mezozoik ve Tersiyer kireçtaşları ve Oligo-Miyosen jipsleri üzerinde gelişmiştir.