Bağlaşımcılık kuramı ne demek?
Uyumluluk veya ilişkicilik teorisi, bir zihinsel durum ile onu hemen takip eden durum arasında bir bağlantı kurulduğu ve zihinsel süreçlerin bu şekilde kurulan bağlantılarla ilerlediği fikrine dayanır. Tüm zihinsel süreçler bağımsız psikolojik unsurlardan (fikirler) ve bu unsurların kombinasyonlarından oluşur.
Etki yasası nedir örnek?
Kolu bastırmak olumlu bir sonuçla sonuçlandığı için, kedilerin gelecekte davranışı tekrarlama olasılığı çok daha yüksekti. Thorndike buna “etki yasası” adını verdi ve şöyle diyor: “Bir davranışın ardından tatmin gelirse, o davranışın tekrarlanma olasılığı daha yüksektir.”
Bitişiklik kuramı nedir örnek?
Öğrenmenin tek bir denemede gerçekleşmemesi durumunda bir daha gerçekleşmeyeceğini savunur. Tekrarı reddeder. Öğrenmenin tek yasasının bitişiklik olduğunu savunur. Örneğin: öğretmen geldiğinde ayağa kalkmak ve bu davranışı tekrarlamak davranışa bir şey katmaz. Örneğin: çivi çakmak, elleri yıkamak, zil çaldığında sınıfa gitmek.
Etkinin yayılması nedir örnek?
Etkilerin Yayılması Doğru davranış pekiştirilirken, yanlış davranış bir hata ile pekiştirilebilir. Örnek: Ders çalıştıktan sonra odaya gelen ve televizyon izleyen bir çocuk, annesinin gelip: Güzel çalışma, demesi.
Yansıtma kuramı ne?
Yansımacılık kuramı sanatı yansıma, benzetme veya taklit olarak değerlendirir. Bu görüşe göre bir sanat eserinde, dış dünyada gördüğümüz gerçekliğin yansıması eserde gösterilmelidir. Bu görünen dış gerçeklik; doğadır, insandır, yaşamdır (deneyim) ve sanatçı bunu eserinde yansıtır.
Tepki çeşitliliği nedir örnek?
Bu duruma yanıt çeşitliliği denir. Örneğin, okulda sınavda iyi not almak isteyen bir öğrenci konuları daha iyi hatırlamak için birçok farklı kodlama yöntemini deneyebilir. Bu şekilde öğrencinin sınavda diğer öğrencilerden daha iyi not alması mümkündür.
Etki tepki yasası nedir örnek?
Bu olayı havada patlayan havai fişeklere benzetebiliriz. Şeyler sağa doğru dağılırken, şeyler sola doğru dağılır. Buna etki-tepki ilkesi veya momentumun korunumu diyebiliriz. Kaykay yaparken elindeki kütleyi bir yöne fırlatan ve diğer yöne hareket eden bir kişide de benzer bir durum gözlemleyebiliriz.
Bağ kuramı kime ait?
THORNDIKE. Thorndike’a göre öğrenmenin özü, duyusal izlenimler ile eylem tepkileri arasında kurulan “bağlantılarda” yatar. Bu teori, alışkanlıkların edinilmesini ve kaybını, uyaran-tepki bağlarının güçlenmesi ve zayıflaması olarak açıklar.
Yakınlık yasası nedir örnek?
– Yakınlık ilkesi: Bu ilke, insan beyninin birbirine yakın olan nesneleri veya eşyaları bir grup olarak algıladığını belirtir. Örneğin bir satranç tahtasında aynı renkteki kareler bir grup olarak algılanır.
Bitişiklik kuramı kimin?
Bu iki temel yaklaşıma göre; temelleri 20. yüzyılın başlarında WATSON tarafından atılan, Pavlov ve Thorndike tarafından geliştirilen bir öğrenme modelidir.
Bitişiklik yasası nedir?
Watson’a göre, şartlanmanın gerçekleşmesi için nötr bir uyarıcı ve koşulsuz bir uyarıcının birbiri ardına verilmesi gerekir. Buna bitişiklik ilkesi denir.
Habercilik ilkesi nedir?
Bir önsezi veya tahmin, koşullu uyaran koşulsuz uyaranın gerçekleşeceğini gösterdiğinde ortaya çıkar. Örneğin, Pavlov’un deneyinde, bir çan sesi koşullanmadan sonra etin geleceğini duyuruyordu.
Bağlaşıklık kuramı nedir?
Bağlaşıklık, bir cümledeki dilbilgisi öğelerinin birbirleriyle tam, doğru ve uyumlu bir şekilde kullanılması ilkesidir. Bu öğelere örnek olarak cümle öğeleri, ekler, yardımcı fiiller, ek fiiller vb. verilebilir. Bağlaşıklık, dilsel bir ilişkidir.
Etki yasası nedir ornek?
2-) Etki Yasası Bu fikrini 1930’a kadar savundu, ancak 1930’dan sonra fikrini değiştirdi. 1930’dan sonra: “Eğer organizma davranışı sonucunda olumlu bir tepki yaşarsa, U-T bağı güçlenir.” Fikrini değiştirmedi, olumsuz tepkinin, yani cezanın U-T bağını zayıflatmayacağını söyledi.
Bağdaşım kuramı nedir?
Uyumluluğa göre, belirli bir inanç veya ifadenin doğruluğu, onun diğer inanç veya ifadelerle uyumluluğuna bağlıdır.
Bağ kuramı kime ait?
THORNDIKE. Thorndike’a göre öğrenmenin özü, duyusal izlenimler ile eylem tepkileri arasında kurulan “bağlantılarda” yatar. Bu teori, alışkanlıkların edinilmesini ve kaybını, uyaran-tepki bağlarının güçlenmesi ve zayıflaması olarak açıklar.
Ausubel kuramı nedir?
Ausubel, bireyin bilgi işleme sistemi (zihin yapısı) ile disiplinlerin yapısı arasında bir paralellik olduğunu, disiplinlerin genel ilkelerden ve soyut kavramlardan somut şeylere doğru ilerlediğini, insanların önce soyut şeyleri, sonra somut bilgileri öğrendiklerini ileri sürmektedir.
Bandura kuramı nedir?
Albert Bandura, teorisini geliştirmenin ilk aşamasında “Sosyal Öğrenme Teorisi”ni (1977) yarattı. Sosyal öğrenme teorisinin temel ilkesi şudur: “İnsanlar başkalarının davranışlarını gözlemleyerek ve bundan sonuçlar çıkararak öğrenebilirler.”
Bilişsel yaklaşım kuramı nedir?
Bilişsel yaklaşımı kullanan bilişsel psikologlar, duyum, algı, dikkat, karar verme ve dil gibi zihinsel bilgi işleme süreçlerinin bilişsel modelleri üzerinde çalışırlar ve insan davranışını belirleyen faktörleri açıklamak için bilimsel yöntemler kullanırlar.