İçeriğe geç

Gri Kutu Testi Nedir

Gri kutu sızma testi nedir?

Gri kutu test teknikleri, uygulamalarınızın penetrasyon testini (pentesting) mümkün kılar. Bu teknikler, çalışanların uygulamaları tehlikeye atmaya çalışması gibi dahili tehditlere ve güvenlik açıklarını istismar etmeye çalışan harici saldırganlara karşı test yapılmasını sağlar.

Grey box testing nedir?

Gri Kutu: Beyaz kutu ile siyah kutu arasında bir sızma yöntemidir. Amaç, sistemler hakkında detaylı bilgi edinmeden kapsamdaki sistemleri test etmektir.

Beyaz kutu testi ile siyah kutu testi arasındaki fark nedir?

Beyaz kutu testi, test edilen sistemin iç işleyişine dair kapsamlı bilgi gerektirirken, kara kutu testi hiçbir bilgi gerektirmez. Gri kutu testi, bu iki yaklaşımın birleşimidir (sistemin iç işleyişi hakkında kısmi bilgiyle gerçekleştirilen bir test).

Kara kutu testi nedir ve ne zaman kullanılır?

Kara kutu testi, yazılımın yeni sürümünün önceki sürümlere kıyasla herhangi bir gerileme veya performans düşüşü içerip içermediğini kontrol etmek için kullanılabilir.

Sızma testinin amacı nedir?

Penetrasyon testinin amacı sözleşme türüne göre değişir: kötü niyetli bir aktör tarafından istismar edilebilecek güvenlik açıklarını bulmak ve bu güvenlik açıklarını önerilen savunma stratejileriyle birlikte müşteriye sunmak. Penetrasyon testi, güvenlik denetimlerinin bir parçasıdır.

Sızma testi yılda kaç kez yapılır?

Penetrasyon testi, bir bilgi sisteminin incelenmesidir; yılda bir kez yapılması önerilen penetrasyon testi ile şirketin zafiyetleri ortaya çıkarılır.

White box black box testing nedir?

Beyaz Kutu, geliştirilen yazılımın kod yapısını bilerek test edilen bir test tasarım tekniğidir. Beyaz kutu testi, geliştirilen yazılımın iç yapısı ve iş akışlarıyla ilgilenirken, kara kutu testi sistemin işlevselliğiyle ilgilenir.

Guerrilla testing nedir?

Gerilla testi, bir ürün prototipinin kısa bir süre içerisinde rastgele seçilmiş kişiler tarafından sokakta test edildiği ve yorumlarının toplandığı kullanılabilirlik testidir. Bu nedenle “koridor testi” olarak da adlandırılır.

Test işlemi nedir?

Test, bir sistemin belirli gereksinimleri karşıladığını doğrulamak veya beklenen ve gözlemlenen sonuçlar arasındaki farklılıkları belirlemek için yapılan manuel veya otomatik test veya değerlendirmedir.

Beyaz kutu ne anlama gelir?

Beyaz kutulama, yazılımın iç yapısını ve tasarımını test etme yöntemlerini ifade eden bir yazılım testi kategorisidir. Bu, yazılımın iç işleyişiyle ilgilenmeyen, yalnızca yazılımın dış çıktılarıyla ilgilenen kara kutu testinin tersidir.

Black box nedir mimaride?

1990’lı yıllardan itibaren oyunlar, “kara kutu” adı verilen, duvar, tavan ve taban aynı renk olan, genellikle siyah rengin tercih edildiği, 30-100 kişilik kapasiteye sahip yüksek tavanlı salonlarda sahnelenmeye başlanmıştır.

Saydam kutu testi nedir?

Beyaz Kutu Testi / Cam Kutu Testi (White Box Testing / Glass Box Testing) Bu yöntem, geliştirilen kod parçasını incelemeyi ve test senaryoları oluşturmayı içerir. Bu nedenle, geliştirilen kod parçasına erişimi olan ve geliştirilen kod parçasını okuyup anlayabilen kişiler tarafından yapılmalıdır.

Kara kutu nedir ne işe yarar?

Araba kara kutusu, aracınızın belirli sürüş verilerini depolayan küçük bir kutu veya çiptir. Bir kaza durumunda aracın sürüş koşullarını kaydetmek ve depolamak için tasarlanmıştır. Dışarıdan, arabanın koltuğunun altına veya orta konsolun altına yerleştirilen küçük bir bilgisayar sabit diskine benzer.

Kara kutu neden turuncu?

Siyah kutular neden turuncu yapılır? Siyah kutular parlak turuncu renkte tasarlanır, böylece bir kaza durumunda kolayca tanımlanabilir ve molozların arasında bulunabilir. Bu renk seçimi, arama ve kurtarma operasyonları sırasında kutuların hızlı bir şekilde tanımlanması için çok önemlidir.

Duman testi nedir?

Duman testi nedir? Duman testi, yeni bir yazılım sürümünün veya yapı değişikliğinin çekirdek işlevselliği üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını hızlı bir şekilde kontrol etmek için kullanılır. İlk bakışta, bu tür testler yazılımın “başlangıçta duman çıkarıp çıkarmadığını” kontrol eder.

Sızma testi ne kadar sürer?

Genel olarak, kapsamlı bir penetrasyon testi birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Penetrasyon testinin sonucunda, tespit edilen güvenlik açıkları, bu güvenlik açıklarının potansiyel etkisi ve bu güvenlik açıklarını ortadan kaldırma yolları hakkında ayrıntılı bilgiler içeren bir rapor sağlanır.

Sızma testi araçları nelerdir?

Penetrasyon testinde birçok araç kullanılır. Bu araçlardan bazılarına örnek vermek gerekirse Nmap, Netsparker, Burp Suite, Nessus, Sqlmap, Metasploit, Wireshark, hping3 gibi araçlara bakılabilir.

Sızma testi ne kadar?

Bir penetrasyon testinin fiyatı genellikle testin kapsamına ve süresine bağlı olarak değişir. Küçük bir işletme web sitesinin veya uygulamasının penetrasyon testi genellikle 1.000 ila 3.000 dolar arasında bir maliyete sahip olabilirken, daha büyük ve daha karmaşık bir sistemi test etmenin fiyatları 5.000 dolardan başlayarak daha da yüksek olabilir.

Sızma testi zorunlu mu?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 29 Haziran 2022’de yayımladığı yönetmelikle kamu bilişim hizmetleri alımlarında penetrasyon testi yetki belgesi ve yazılım yetki belgesi zorunluluğu getirildi. Bu belgeler artık kamu ihalelerinde geçerli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir